Det er en stund siden jeg har publisert et innlegg på bloggen min. Jeg skal være ærlig å si at det er mye grunnet en kritisk stemme inne i meg som sier at alt det jeg skriver ikke er bra nok. Med det utgangspunktet blir det ikke så lett å få noe publisert. Jeg har hatt en nedstemt periode en liten stund, januar og februar er ikke den beste tiden på året synes jeg. Den perioden er jeg ute av nå, og jeg merker at alt ikke lenger er en uoverkommelig oppgave jeg ikke ser enden på. Det gjør ting litt lettere, kan du si.

Jeg var for noen dager siden på en samling på Norsk Gestalt Institutt fordi jeg går på en etterutdannelse, da lærte jeg en psykoterapeutisk øvelse der man skulle «mate demonen i seg, med det den trengte».  Istedenfor å kjempe i mot som jeg automatisk gjør med mine egne indre demoner, så skulle de «mates», gi dem fult og helt alt det de trenger. Dette høres kanskje litt alternativt ut, tro meg, jeg var skeptisk til det jeg også. Jeg er i utgangspunktet ingen tilhenger av raske løsninger og for mye symbol bruk i terapiverden. Men dette er en konkret øvelse der man henter frem sin indre kritiker eller demon og så visuelt gir den det den vil ha, slik at den isteden ender opp med å bli en alliert. Jeg har allerede brukt øvelsen på flere av mine klienter og alle sammen forteller de at opplever en ro i kroppen etterpå, jeg ser at de smiler, skulderene synker og de puster dypt.

Når jeg reflekterer litt rundt dette så er det ikke så alternativt, men relativt logisk og i tråd med gestalt tankegang. Vi mennesker er sammensatt av gode, dårlige, sterke og svake sider, utfra egen definisjon av hvordan vi ser på oss selv. Men innenfor gestalt så tenker man at også de «dårlige» og «svake» sidene har noen fordeler og det er gode grunner til at vi har tilpasset oss slik at akkurat de sidene har dukket opp.  Det kalles kreativ tilpasning og alle mennesker gjør så godt de kan med det utgangspunktet og begrensningene de har.

Bruker jeg meg selv som eksempel så blir jeg noen ganger deprimert, ikke spesielt positivt for meg eller omverden kan du tenke. Men det har faktisk noen fordeler.

Jeg tar til tider på meg for mye Ansvar, lytter ikke til egnene grenser og lar andre rundt meg utnytte min godhet og vilje til å hjelpe. Så blir jeg deprimert, det er en utmerket måte å beskytte meg selv på, da isolerer jeg meg fra alt og alle, og tar mindre ansvar. Det å bli deprimert oppleves i utgangspunktet ikke som et valg. Når jeg derimot blir klar over fordelene og bakdelene så føles det i mye større grad som om det er noe jeg faktisk kan styre over. Jeg ser hvordan jeg indirekte og direkte velger denne utveien, gjennom handling og tankegang.

Så hva trenger denne deprimerte demonen i meg? Jeg tror hun trenger at jeg i større grad setter grenser og sier i fra, at jeg beskytter meg selv og gir meg det jeg trenger av ro og kjærlighet. Da hadde hun i mindre grad trengt å sette meg helt ute av spill slik at jeg ble beskyttet fra omverden.

Det jeg helt konkret gjorde var at jeg tydelig ga beskjed til en i familien som har utnyttet meg som en personlig samtale terapeut siden jeg var liten; «sånn her tillater jeg ikke lenger at du bruker meg». Hun bør i utgangspunktet ha en helt annen rolle ovenfor meg, det er ikke godt for meg å være hennes hjelper og terapeut.  Jeg utfordret meg selv til å dra på samlingen på Instituttet, selv om jeg tenkte at jeg ikke orket å være rundt så mange mennesker, da jeg kjente meg sliten. Av erfaring så er det mennesker der som gir meg energi og inspirasjon.  Samtidig som jeg bodde noen dager hos min tante hvor jeg føler meg veldig godt ivaretatt og fikk to netter med god søvn. Tilslutt ga jeg meg selv en skravlete venninne kved og så en kjæreste kveld med min mann. Da virket det som min indre demon var tilfreds, og kunne gi slipp på meg. Jeg kan kjenne at jeg igjen er fylt med glede, inspirasjon, takknemlighet og kjærlighet.

Takk til alle dere i mitt liv som gjør livet mitt så rikt og fyller det med så mye godhet.  Takk til dere i mitt liv som lærer meg å sette grenser og å tydelig gjøre mine behov.

Takk til indre demoner som med litt arbeid kan bli mine allierte.

Return back to Livet Ditt

Return back to Home